Maaliskuun kuukauden resepti – Pääsiäislammasta chiliyhdistyksen tapaan

Pääsiäisen perinteenä on monilla lammas ja siihenhän voi soveltaa chiliä niin kuin mihin tahansa ruokaan ja erityisesti savustettua chiliä. Jos lammas ei kuulu lukijan pääsiäispöytään, tätä reseptiä voi soveltaa muihinkin paisteihin. Chilin tyyppi ei ole kriittinen tekijä tässä ruuassa, joten chilin kanssa voi soveltaa oman maun mukaan.

Ainekset

  • n. 2 kg lampaanpaisti
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 tl rosmariinia
  • 1,5 tl timjamia
  • 5-10 valkosipulin kynttä
  • 1.5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • oliiviöljyä
  • n. 100g fetajuustoa
  • 1-3 tl kylmäsavustettua baccatumia tai rocotoa jauheena tai paloina

Jos paisti on pakastettu, ota se sulamaan jääkaappiin 2-3 päivää ennen valmistamista. Koska lampaanrasva ei ole erityisen hyvän makuista, paistista kannattaa poistaa aluksi varsinkin kellertävät rasvat. Leikkaa sitten terävällä veitsellä liha kahtia. Tässä liha on leikattu kahtia, jotta täytteet saadaan pysymään hyvin lihan sisällä.

Lammas auki

Voitele lihan pinta kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele n. 1 tl suolaa ja reilu puolet mausteista halkaistulle pinnalle ja lisää niiden päälle viipaloitu fetajuusto toisen puolikkaan päälle. Käännä juustoton puoli toisen päälle ja sido paisti kasaan paistilangalla. Mausta myös ulkopuolelta ympäri paistin. Chilin määrää voi säätää sen tulisuuden ja oman maun mukaan. Teelusikallisella keskitulista rocotoa lopputulos on mieto. Chilin ei ole pakko olla savustettua, mutta savuchili tuo erittäin hyvä säväyksen varsinkin uunissa valmistettuun paistiin.

Lammas auki maustettu

Lammas paketti maustettu

Lihan voi paistaa uunissa vuoassa tai paistopussissa tai sen voi valmistaa savustimessa tai grillissä matalassa lämmössä. Oli valmistustapa mikä hyvänsä, asettele reilun kokoisiksi lohkoiksi pilkottu sipuli lihan alle. Suosittelemme paistomittarin käyttöä, mutta se ei ole välttämätöntä. Kypsennä paistia 125-150 asteessa, kunnes sisälämpö on 65-75 astetta. Kun sisälämpö on n. 65 astetta, paisti on sisältä punertava ja mehevä, ja paisti on täysin kypsää 75 asteessa. Paistoaika vaihtelee paistin koon ja muodon mukaan.

Lammas valmis

Paiston jälkeen anna lihan vetäytyä vähintään 20 minuuttia ja leikkaa se tarjolle paksuiksi siivuiksi. Lampaan kaveriksi lautaselle ehdotamme esim. kermaperunoita ja kreikkalaista salaattia sekä hyvää punaviiniä.

Lammas annos

Print Recipe
Maaliskuun kuukauden resepti - Pääsiäislammasta chiliyhdistyksen tapaan
Servings
Servings
Share this Recipe
Powered by WP Ultimate Recipe