Chilinkasvatus on alkujaan tullut Suomeen jo vuosisatoja sitten, mutta vasta aivan viime vuosikymmeninä harrastajamäärät ovat kasvaneet jyrkästi. Kotona omaksi ilokseen viljelevät yhä enenevin määrin sekä opiskelijat, että eläkeläiset. Etenkin naisten osuus harrastajista on jatkanut suhteellista kasvuaan. Eli nykyään on myytti, että tämä harrastus olisi vain nuorten ja aikuisten miesten puuhastelua parvekkeilla ja kasvihuoneissa.
Chilien lähes 4000 lajiketta tarjoavat melkeinpä loputtomasti jännittävää kokeiltavaa harrastajalle ja villichilit mukaan laskettuna kymmenet lajitkin tuovat valinnanvaraa kasvatustapoihin ja olosuhteisiin. Pääsääntöisesti chilit tarvitsevat sekä valoa että lämpöä, ja kesäkuukausina näitä riittää hyvin Suomessakin. Sopivalla esikasvatuksella kaikki jalostetut chililajit saa tuottamaan satoa avomaallakin, mutta erityisesti Baccatum- ja Pubescens-lajit ovat sopeutuneet kylmempiin ilmanaloihin ja voivat helposti tuottaa hyvän sadon taivasalla. Annuum-lajin chilit tuottavat nopeasti runsaan sadon mutta vaativat hieman enemmän lämpöä. Chinense-laji on suosituista lajeista vaativin, mutta tarjoaa myös voimakkaimmat makuelämykset monella skaalalla, ei ainoastaan erittäin tulisten lajikkeiden muodossa.
Ensimmäisten kokeilujen jälkeen harrastaja valitseekin kasvatettavat lajikkeet omien kasvatusolosuhteittensa mukaan. Monet pienikasvuiset lajit sopivat mainiosti huolettomaan ikkunalautakasvatukseen. Harrastajan nälkä kuitenkin kasvaa syödessä nopeasti. Suojaisa kasvihuone tai lasitettu parveke tarjoaa jo paljon mahdollisuuksia, niin sekä kasvien määrässä että soveltuvissa lajikkeissa. Esikasvatus tehdään kasvivalon avulla tai hyvin valoisalla ikkunalla kesää edeltävinä kuukausina; syksyllä kypsytellään runsasta ja tulista satoa. Monet taas kasvattavat chilejä pelkästään sisätiloissa, jolloin satoa saa ympäri vuoden.
Aloittelijat yleensä saavuttavat ensimmäiset onnistumiset varsin yksinkertaisilla keinoilla. Toisaalta kehittyneet kasvatusvarusteet ja tarvikkeet kuten kasvatusteltat, LED-valot, vesiviljelylaitteet ja vaihtoehtoiset kasvualustat tuovat tehokkuutta, uusia mahdollisuuksia ja jännittäviä ulottuvuuksia chiliharrastukseen. Monet aktiiviset kasvattajat ja yhdistyksen jäsenet ovatkin perehtyneet kasvatusvarusteisiin ja kehittyneisiin kasvatusmenetelmiin, ja mielellään jakavat chilinkasvatukseen liittyvää tietoa sekä yhdistyksen että erilaisten digitaalisten keskutelualustojen kautta.
Kasvatusmenetelmien lisäksi tämä Chiliyhdistyksen kasvatusosio pyrkiikin tuomaan chilinkasvatukseen liittyvää teknistä tietoa harrastajien ulottuville. Tietoa tullaan tallentamaan niin tee-se-itse laitteista, kuin kaupallisten laitteiden testauksestakin.
Chilinkasvatukseen liittyvää tietoa löytyy laajasti seuraavista Chiliyhdistyksen yhteistyökumppaneiden nettisivuilta:
Maailman laajimmasta harrastajien kokoamasta Chilitietokannasta löydät kaiken oleellisen chiliin liittyvän tiedon aina lajikekuvausista kasvatusohjeisiin asti!
Foorumilta löydät kattavaa tietoa ja keskustelua Chiliyhdistyksestä, chilin kotikasvatuksesta, chilin jalostamiseen upeiksi ruoiksi ja mausteiksi, sekä myös asiaa chilin vierestä. Foorumi on pyörinyt jo vuodesta 1997 asti!
Infernochili, tuo Suomen ensimmäinen chilinkasvatussivusto, syntyi yhden miehen missiosta hullaannuttaa Suomi chileihin. Mikä tärkeintä, Mr. grand old Chilihead Tommi Hietavuo a.k.a. Aji Inferno onnistui tavoitteessaan!