Suomessa on kehitetty todennäköisesti maailman tulisin chili

TIEDOTE. JULKAISTU: 13.02.2013 KLO 10:15 – FATALII GOURMET

http://www.epressi.com/tiedotteet/urheilu-ja-vapaa-aika/suomessa-on-kehitetty-todennakoisesti-maailman-tulisin-chili

Suomalainen Fatalii Gourmet -chilituottaja on onnistunut jalostamaan chililajikkeen, joka on vielä tulisempi kuin tämän hetkinen maailman tulisimman chilin tittelin haltija ’Moruga Scorpion’. Fatalii Gourmet ’JIGSAW’ -niminen, äärimmäisen häijyn näköinen chili tulee myyntiin jauheena ja sen nauttimisessa on syytä noudattaa äärimmäistä varovaisuutta.

Fatalii Gourmet -yrityksen chilimestari Jukka ”Fatalii” Kilpinen on jalostanut chililajikkeita jo vuosien ajan. Toissa vuonna tuloksena oli kautta aikojen ensimmäinen Suomessa kehitetty suojattu chililajike. Nyt syntynyt Fatalii Gourmet JIGSAW -lajike on usean vuoden jalostuksen lopputulos. Uusi laji onkin todennäköisesti maailman tulisin chili.

⁃ Fatalii Gourmet JIGSAW on jalostettu edelleen C. chinense var. ’Moruga Scorpion’ -lajikkeesta, joka pitää tällä hetkellä hallussaan maailman tulisimman chilin titteliä. Tulisuutta on tullut vielä reilusti lisää ja sen huomaa ihan suutuntumalla, Kilpinen kertoo.

Jalostustaidon huippu

Virallista luokitusta JIGSAW-lajikkeen tulisuudelle haetaan vasta ensi vuonna, kun lajike on valmis mitattavaksi. Uusi lajike vaatii useamman sukupolven vakiintuakseen. Mittaus tullaan suorittamaan sertifioidussa laboratoriossa HPLC (High Performance Liquid Chromatography) -menetelmällä.

Chilien tulisuus johtuu kapsaisiini-nimisestä yhdisteestä, jota on pääosin siemenkiinnikkeissä ja chilin sisäpinnan kalvossa. Tulisimmissa lajikkeissa kapsaisiinipisaroita voi nähdä jopa chilin sisäpinnalla.

⁃ Fatalii Gourmet JIGSAW-lajikkeen poikkeuksellinen sisäkalvo sekä sen sisäpinnoilta suorastaan helmeilevä kapsaisiini kertovat heti, että kyseessä on todella tulinen tapaus, Kilpinen kertoo.

Fatalii Gourmet JIGSAW -chilistä tehdyn jauheen käytössä kannattaa olla varovainen: äärimmäisen pieni ripaus riittää todella tuhtiin makuelämykseen. Vaikka Fatalii Gourmet JIGSAW on erittäin tulinen chili, sen maku ja tuoksu hurmaavat: maukas ja vivahteikkaan hedelmäinen.

Mitä järkeä sitten on kehittää näin tulinen chili?

⁃ Ensinnäkin se on konkreettinen osoitus jalostustaidosta. Joka alalla tehdään erilaisia ennätyksiä ja tämä on tietynlainen huipputulos chilinjalostuksessa. Sen lisäksi näin tulinen chili on äärimmäisen riittoisaa: hyvin pieni määrä riittää maustamaan ison määrä ruokaa. Maailmassa on runsaasti todella voimakkaan chilin ystäviä ja olemme varmoja, että JIGSAW menestyy markkinoilla mainiosti, chilimestari Kilpinen kertoo.

Suomalaisten chiliharrastuneisuus nousussa

Suomessa chilien tunnettuus on ollut aiemmin melko pientä. Viime vuosina kehittyneen chilibuumin myötä kotimaisen chilin kysyntä on nopeassa kasvussa. Chilejä käytetään entistä laajemmin muun muassa ruuanlaitossa ja leivonnassa. Kauppapuutarhaliitto ry valitsikin chilin vuoden 2013 vihannekseksi.*

Suomessa on lisäksi jatkuvasti kasvava todellisten chiliharrastajien joukko: chilejä maistellaan jo samalla tavoin kuin juustoja tai viinejä.

– Mitä enemmän ja useammin erilaisia chilejä maistelee, sitä enemmän niistä erottaa makueroja ja hienoja vivahteita. Tulisuuden sieto on puolestaan tottumiskysymys. Harrastuneisuuden kehittyessä tulisuuden skaalan ja sävyjen tunnistaminen terävöityy. Chileissä onkin valtavasti eroja. Tulisuus voi olla esimerkiksi pistävää, lempeää vai jopa nautinnollisen viipyilevää. Osa chileistä ei ole tulisia lainkaan, Kilpinen vinkkaa.

– Suomalainen ruokakulttuuri on perinteisesti painottunut mietoihin makuihin. Mieluisa makupaletti on kuitenkin murroksessa; suomalaisten suussa on sijaa myös räväkämmille kokemuksille. Tästä osoituksena ovat mm. etnisen ruoan viime vuosien suosion nousu sekä tietysti perisuomalaiset salmiakki- ja sisupastillit. Mielestäni suomalaisten tietynlaisesta räväkkyydestä kertovat myös saunakulttuuri sekä hevimusiikin suosio, pohtii Fatalii Gourmet’n markkinointipäällikkö Jussi Ahtiainen.

Fatalii Gourmet JIGSAW -chilijauhe saatavilla mm. verkkokaupasta www.fataliigourmet.net, 7,90 €.

* Linkki Kauppapuutarhaliitto ry:n tiedotteeseen:
http://www.kauppapuutarhaliitto.fi/kauppapuutarhaliitto/kplry.nsf/wsivut/4CA5BCB139509819C2257AD900399418?opendocument&nid=Tiedotteet/ajankohtaista

Lisätiedot

Jukka ’Fatalii’ Kilpinen, Fatalii Gourmet, p. 040 533 6331
Jussi Ahtiainen, Fatalii Gourmet, p. 040 528 3645

info@fataliigourmet.net
www.fataliigourmet.net

Fatalii Gourmet Oy on kotimainen, vuonna 2010 perustettu chilin jalostukseen, kasvatukseen ja myyntiin erikoistunut yritys. Premium-tuotteisiin keskittynyt yhtiö pyörittää omaa nettikauppaa, minkä lisäksi tuotteita myydään myös ruokakaupoissa kautta maan. Yritys tähtää kotimaan markkinoiden lisäksi myös vientiin. Fatalii Gourmet toimii Kirkkonummella. Fatalii Gourmet’n kaikille tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu-tunnus. Lisätietoja www.fataliigourmet.net