Unkarilainen gulassi on kuin luotu talven kylmiin päiviin. Vaikka sen valmistusaika onkin jopa 4-5 tuntia, illallisella se todella palkitsee odottajansa. Chilillä höystettynä tästä herkullisesta liharuoasta tulee myös mukavasti lämmittävä ja entistäkin täyteläisemmän makuinen. Ruoka on pitkästä valmistusajasta huolimatta todella helppo tehdä, joten se sopii kaikentasoisille kotikokeille.
Gulassin valmistamiseen tarvitset:
- 400 g naudan paistisuikaleita
- 2-4 tuoretta rocotoa
- 2 sipulia
- 2-4 valkosipulinkynttä
- 2 tl paprikajauhetta tai mietoa chilijauhetta
- 2 tl kuivattua oreganoa
- 1-2 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 2 l lihalientä
- 2 dl punaviiniä
- 3 keskikokoista porkkanaa
- 4 keskikokoista perunaa
- 1 punainen tai oranssi paprika
- 400 g tomaattimurskaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 rkl öljyä lihan ruskistamiseen
Rocotojen määrällä voi säädellä ruoan tulisuusastetta. Mikäli tuoretta rocotoa ei ole saatavilla, pakastettu käy vallan mainiosti. Rocoton voi tarvittaessa korvata keskitulisella chilijauheella.
- Hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi.
- Ruskista paistisuikaleet pannulla öljyssä.
- Lisää ja kuullota sipulit.
- Lisää kuivat mausteet, lihaliemi sekä viini. Mikäli pannullesi ei mahdu n. 3 l nestettä, voit ennen nesteiden lisäämistä siirtää ainekset kattilaan.
- Anna kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta noin 4 tuntia. Hämmennä muutaman kerran kiehumisen aikana.
- Lisää joukkoon chilit, kuoritut ja pilkotut vihannekset, tomaattimurska ja pyree.
- Anna kiehua välillä hämmentäen, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
- Ota pannu/kattila pois liedeltä ja anna seisoa puolisen tuntia ennen syömistä.
Viinisuositus: Quinta das Setencostas 2014