Lajikepuhtaiden chilinsiementen tuottaminen

Chilinkasvattajat törmäävät usein sattumalta syntyneisiin risteymiin, jotka voivat olla kiinnostavia, mutta yleensä sattumaristeymät halutaan välttää. Tämä on tärkeää erityisesti muille kasvattajille jaettavien siementen tapauksessa. Laijkepuhtaiden siementen tuottaminen on onneksi helppoa, kun käyttää muutamaa helppoa kikkaa. Menetelmä perustuu siihen, että estetään pölyttäjähyönteisten pääseminen kukkiin, jolloin kukat polyttävät itsensä eikä risteymän riskiä ole. Tässä esimerkkinä on eräs rocotolajike, mutta tapa toimii kaikilla lajeilla ja lajikkeilla.

DSC02894a

Valitaan sopiva hyvinvoiva oksa, jossa on useita vielä kiinni olevia nuppuja.

DSC02901a

Jos oksassa on auenneita kukkia tai podinalkuja, ne poistetaan.

DSC02907a

Oksan kärkiosa laitetaan hyvin ilmaa läpäisevään mutta muuten tiiviiseen pussiin. Pussiin ei saa jäädä auenneita kukkia ja pussi pitää sulkea tiiviisti esim. narulla, jotta pölyttäjät eivät pääse pussiin. Tässä toimivat hyvin esimerkiksi kateharsota ommellut pussit. Pussiin kannattaa jättä reilusti tilaa oksan kasvulle.

Tässä vaiheessa odotetaan vähintään viikko, yleesä pari. Pussin läpi voi seurata, näkyykö pohjalla tippuneita terälehtiä, jotka viittaavat onnistuneeseen pölytykseen.

DSC02914a DSC02908a

Kun pussi poistetaan, podinalut merkitään esim. sidontalangalla tai narunpätkällä. Kuvien podit ovat jo muutaman viikon vanhoja, yleensä pussista löytyy pieniä alkuja. Tämän jälkeen tarvitsee vain odottaa kärsivällisesti podien kypsymistä. Niiden kannattaa antaa kypsyä hieman yli, jotta siemenet ovat varmasti itäviä. Podien perkaamisessa ja siementen kuivaamisessa täytyy olla tarkkana, jotta merkittyjen podien siemenet eivät sekoitu muihin siemeniin.

Toinen vaihtoehto suojaamiseen on yksittäisten kukkien suojaaminen esim. tyhjillä teepusseilla. Se toimii myös, mutta vaatii enemmän tarkkuutta, jotta herkät kukat eivät vahingoitu.

Toimiva konsti on myös aukeamattomien nuppujen liimaaminen paperiliimalla umpeen, jolloin kukka itsepölyttyy ja podien muodostuessa liimatut terälehdet työntyvät itsekseen pois. Jos päädyt liimaamiseen, muista merkitä kukat jo liimauksen yhteydessä.

Chiliyhdistys ottaa mielellään vastaan siemeniä, erityisesti puhtaiksi tiedettyjä. Jaamme siemeniä uusille jäsenille ja myymme niitä tapahtumissa erittäin edulliseen hintaan.