Arkistot

Tulinen chinense-inkiväärikastike

Tämä melko tulinen kastike on karibialaistyyppinen ja soveltuu mainiosti vaikkapa kalan tai kanan kaveriksi. Kastike soveltuu säilöttäväksi koostumuksensa puolesta mainiosti myös pulloihin.

Reseptistä valmistuu noin 3 litraa maukasta ja riittoisaa kastiketta.

soosi1

Ainesosat:

1,2 kg tulisia chinensejä (esim. Scotch Bonnet tai Habanero)
200 g inkivääriä
100 g valkosipulia
450 g sipulia
1,4 l viinietikkaa
1 kg limejä
4 rkl öljyä
2-3 rkl suolaa
1 dl Dijon-sinappia
1 ruukullinen viinisuolaheinää (tai muita yrttejä, ei pakollinen)

Hienonna kuorittu inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Puolita chilit (hanskoja käyttäen) ja purista limeistä mehut talteen.
soosi2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaada 2,5dl viinietikkaa tehosekoittimeen ja lisää inkivääri, valkosipuli, sipuli ja chili pienissä erissä välillä tehosekoitinta käynnistellen. Sekoita kunnes seoksesta tulee paksuhkoa. Lisää tehosekoittimeen 1 dl sinappia ja 2,5dl viinietikkaa. Lisää raaka-aineita kunnes kulho täyttyy.

Lisää ainekset kattilaan ja käsittele loput ainesosat tehosekoittimella. Lisää suola, limemehu ja kasviöljy seokseen.

soosi3

Kiehauta nopeasti korkeassa lämmössä. Vähennä heti lämpöä ja hauduta ilman kantta (välillä sekoittaen) kymmenen minuutin ajan.

Purkita kastike kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

soosi4

Tulisuus saattaa yllättää tottumattoman, joten aloita maistelu varovasti. Kastike toimii erittäin hyvin kana- ja kalaruokien kera.

Säilytä viileässä.