Arkistot

Tulinen chinense-inkiväärikastike

Tämä melko tulinen kastike on karibialaistyyppinen ja soveltuu mainiosti vaikkapa kalan tai kanan kaveriksi. Kastike soveltuu säilöttäväksi koostumuksensa puolesta mainiosti myös pulloihin.

Reseptistä valmistuu noin 3 litraa maukasta ja riittoisaa kastiketta.

soosi1

Ainesosat:

1,2 kg tulisia chinensejä (esim. Scotch Bonnet tai Habanero)
200 g inkivääriä
100 g valkosipulia
450 g sipulia
1,4 l viinietikkaa
1 kg limejä
4 rkl öljyä
2-3 rkl suolaa
1 dl Dijon-sinappia
1 ruukullinen viinisuolaheinää (tai muita yrttejä, ei pakollinen)

Hienonna kuorittu inkivääri, valkosipuli ja sipuli. Puolita chilit (hanskoja käyttäen) ja purista limeistä mehut talteen.
soosi2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaada 2,5dl viinietikkaa tehosekoittimeen ja lisää inkivääri, valkosipuli, sipuli ja chili pienissä erissä välillä tehosekoitinta käynnistellen. Sekoita kunnes seoksesta tulee paksuhkoa. Lisää tehosekoittimeen 1 dl sinappia ja 2,5dl viinietikkaa. Lisää raaka-aineita kunnes kulho täyttyy.

Lisää ainekset kattilaan ja käsittele loput ainesosat tehosekoittimella. Lisää suola, limemehu ja kasviöljy seokseen.

soosi3

Kiehauta nopeasti korkeassa lämmössä. Vähennä heti lämpöä ja hauduta ilman kantta (välillä sekoittaen) kymmenen minuutin ajan.

Purkita kastike kuumana puhtaisiin, uunissa 120-asteessa vähintään 30 min ajan kuumennettuihin purkkeihin ja kiehauta purkkien kannet kiehuvassa vedessä. Sulje kannet tiukkaan ja anna jäähtyä.

soosi4

Tulisuus saattaa yllättää tottumattoman, joten aloita maistelu varovasti. Kastike toimii erittäin hyvin kana- ja kalaruokien kera.

Säilytä viileässä.


Hivenen hotimmat lihapiirakat

ainekset

Näistä lihapiirakoista löytyy nakkikiskan versioihin verrattuna huomattavasti enemmän luonnetta ja makua. Vältyt myös ikäviltä vaaratilanteilta valmistaessasi lihapiirakat kotonasi sen sijaan, että jonottaisit joulukuisessa räntä- tai vesisateessa murkinaa synkillä sivukujilla. Resepti on hieman työläs, mutta vaivannäkö palkitaan makuelämyksellä.

Valmistusaika: 90-120 min

Valmistusaineet

Taikina:

3 dl maitoa tai vettä
25 gr hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
8-10 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:

400-600 gr naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
4 dl keitettyä puuroriisiä (1,5 dl keittämätöntä)
1-2 tl suolaa
1/3 tl maustepippuria
valkopippuria
mustapippuria (tellicherry)
2 rocotoa (tai muita chilejä)
1 tl sokeria
1 tl sinapinsiemeniä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl savuchilijauhetta (esim. viskitynnyrilla savustettu rocoto)
2 tl häränlihafondia

Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Alusta kunnes taikina irtoaa käsistä. Kohota taikinaa liinan alla vedottomassa paikassa n. 45 minuuttia.

Keitä puuroriisi ja anna sen jäähtyä hieman. Silppua sipulit sekä chilit ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää jauheliha ja paista muruiseksi. Lisää mausteet sekä fondi ja sekoita kypsä riisi joukkoon.

Vaivaa taikinasta ilmat pois ja kaulitse taikina hyvin jauhotetulla alustalla n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Paina pyöreän kulhon tai pienen pasteijamuotin avulla taikinasta piirakankuoria. Lusikoi suurempiin piirakoihin n. 2 rkl täytettä tai pienempiin päätyessäsi noin 1 rkl. Sivele täytettyjen piirakoiden reunat vedellä ja painele reunat kiinni. Painele reunat muotin avulla kiinni ja painele vielä haarukan avulla reunoja niin saat reunoihin kuviot. Siirrä piirakat leivinpaperin päälle kohoamaan ja kun olet saanut loput piirakat muotoiltua, anna piirakoiden kohota vielä 15 minuutin ajan.

Paistamiseen tarvitset noin 1,5 litraa öljyä. Uppopaistaminen onnistuu hyvin joko friteerauskeittimellä tai suurikokoisessa valurautapadassa. Jos päädyt piirakoiden uppopaistamiseen valurautapadassa, paistamisen apuvälineenä on hyvä käyttää digitaalista lämpömittaria öljyn oikean lämpötilan varmistamiseksi.

Varmista, että friteerauskeittimen tai valurautapadan läheisyydessä ei ole herkästi syttyviä esineitä tai muuta palavaa. Pidä paistopisteen lähettyvillä sammutuspeittoa tai muuta rasvapalon tukahduttamiseen sopivaa materiaalia.

Uppopaista valmiiksi muotoillut piirakat 180-asteisessa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Reikäkauha helpottaa paistamista paljon ja reikäkauhan avulla voit paistoprosessin aikana käännellä piirakoita. Kun piirakat ovat saaneet mukavasti ruskeaa väriä, siirrä piirakat reikäkauhan avulla lepäämään talouspaperin päälle ylimääräisen öljyn poistamiseksi.

Anna jäähtyä hetken aikaa ja nauti, varo ähkyä 🙂

valmis tuote