Inkoon Chilipäivät

Chilipäivät ilman tekstejä neliö

Chiliyhdistys yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa järjestää Chilipäivät Inkoossa 25. ja 26. elokuuta. Tapahtumassa on tarjolla chiliä niin tuoreena kuin jalosteina, herkullista ruokaa, chilitietoutta, kilpailuja chilin syömisessä sekä kasvattamisessa ja paljon muuta. Seuratkaa  tiedotusta facebookissa ja ao. sivulla. Tästä tapahtuman sivulle.

Grillausextra: BBQ-ribsit ja täydellinen pihvi

Ribsit folioon

Taas tulee kovaa settiä ainakin meidän mielestä. Niputimme tähän ohjeeseen kaksi erilaista lihareseptiä, jotka ovat ihan eri tasolla kuin nettireseptit ja julkkiskokkien ohjeet. Itse resepteissä ei tällä kertaa ole juurikaan chiliä, koska luotamme, että osaatte soveltaa, eikä chiliä kuitenkaan saa lihan sisään. Ribsien kanssa sopivat hyvin monenlaiset chilikastikkeet ja pihvien päälle vaikka chilivoi. Kuten hyvin usein, tässäkin raaka-aineiden laatu vaikuttaa lopputulokseen todella paljon. Ribsien tapauksessa haaste on löytää sellaisia, joissa… Lue lisää…

Heinäkuun kuukauden resepti – Mehevät wingsit ja perunat grillissä

Wingsit valmiina

Varoitettakoon heti alkuun: tässä reseptissä on jonkin verran kikkailua, joka vaati tällaisenaan toteutettuna aika paljon kalustoa, viitseliäisyyttä ja aikaa. Samalla voimme luvata, että tulos on kaiken arvoista. Tarvitset valmistamiseen sous vide -laitteen ja grillin, johon saa säädettyä stabiilin lämmön. Ilman sous videakin pärjää, mutta koska jokainen osaa paistaa wingsit, emme anna siihen edes ohjetta. 😀 Lukekaa koko resepti ennenkuin alette tekemään näitä, koska ajoitus on tässä tärkeää. Broilerin siivet eli… Lue lisää…

Kesäkuun kuukauden resepti – Tuhdit chili-cheddarpihvit

Pihvit lautasella

Kesä on grillaamisen aikaa, ja chilithän sopivat grilliin monessa muodossa. Jauhelihapihvit ovat perinteinen tuote monessa kesäpöydässä, ja kesäkuun reseptissä niistä tuunataan ennenkuulumattoman herkullisia! Pihveihin (6 kpl) tarvitset: 700 g naudan jauhelihaa 3 tuoretta Jalapeñoa 1 sipuli 1 kananmuna 150 g cheddarjuustoa 20-30 g Poppamies Burgers & Ribs RUB-mausteseosta Tarvittaessa chilijauhetta Tilkka öljyä kuullottamiseen Laita jauheliha taikinakulhoon ja kaada sekaan RUB-mauste. Annostele RUB-maustetta 20-30 g sen mukaan, kuinka voimakkaan mausteiset ja… Lue lisää…

Toukokuun kuukauden resepti – Lihaisat munarullat chilillä

Rullat artikkelikuva

Toukokuu on monelle tulisen ruoan ystävälle viimeinen kuukausi ennen uutta tuoretta satoa. Kesäkuussa usein kypsyvät vuoden ensimmäiset chilit, jonka jälkeen tuoretta chiliä on saatavilla pitkälle syksyyn. Mikäli edellisen satokauden säilöttyjä tuotteita on vielä talven jäljiltä kaapissa, nyt on otollinen hetki käyttää ne pois uusien tuotteiden alta. Munakasrullat ovat tähän tarkoitukseen oiva ruokalaji, sillä niihin sopii lähes mikä tahansa säilötty chilituote. Chilituotteet voi sekoittaa joko munakaspohjaan ennen paistamista tai kääriä rullan… Lue lisää…

Kuukauden reseptin kevätextra – Savustetut possun posket

Valmista

Aloita hankkimalla possun poskia. Niitä saa hyvistä lihakaupoista, ruokatukuista ja luultavasti myös tilaamalla paikalliselta K-kauppiaalta. Poskista tulee parhaita savustamalla pitkään matalassa lämmössä esim. kamadossa mutta ne onnistuvat riittävän hyvin myös uunissa. Posket ovat sitkeää lihaa, joka tarvitsee pitkän kypsytyksen matalassa lämmössä, mutta ne palkitsevat varmasti maullaan. Tarvitset possun poskia sinappia, esim. Poppamiehen American Classic Yellow rubia, esim. Poppamiehen Burgers & ribs hyvää chilijauhetta suosikkisoosia Jos posket ovat pakastettuja, sulata ne… Lue lisää…

Chilien kylmänkestävyys

Hyvin kasvava Rocoto Montufar huhtikuussa kasvihuoneessa.

Juuri tähän aikaan vuodesta moni miettii, kuinka hyvin chilit kestävät kylmää. Tässä on lyhyt tietopaketti aiheesta. Mikään chili ei kestä pakkasta. Jotain äärimmäisiä poikkeuksia tosin on, mutta ne eivät koske keskivertokasvattajaa. Koska ulkona lämpötilassa on isoja eroja maanpinnan ja parin metrin korkeuden välillä sekä myös taivasalla ja suojassa, ei kannata ottaa riskejä pakkasen kanssa. Lajikkeittain lämpötila vaikuttaa suunnilleen alla olevilla tavoilla. Pakkasrajaa lukuun ottamatta mainitut lämpötilat eivät ole tarkkoja rajoja… Lue lisää…

Huhtikuun kuukauden resepti – Chilisima eli chima

Sitruuna ja chili

Koska chili sopii mihin vain, laitoimme sitä simaan. Tarkoitus ei ole tehdä överitulista vaan lisätä simaan pientä twistiä. Chilien valinta tähä ei ole nöpönnuukaa, mutta raikkaat baccatumit sopivat erittäin hyvin ja rocotojen pehmeä polte toimii aina. Tässä käytimme Lemon Dropia ja sekalaisia rocotoja. Ohje on melkein suoraan Dansukkerin fariinisokeripussista. Poikkeuksena on chilin lisäksi raastettu sitruunan kuori, joka tuo enemmän makua kuin pelkkä sitruunamehu. Chili voi olla tuoretta tai kuivattua. Jos käyttää… Lue lisää…

Maaliskuun kuukauden resepti – Pääsiäislammasta chiliyhdistyksen tapaan

Lammas annos

Pääsiäisen perinteenä on monilla lammas ja siihenhän voi soveltaa chiliä niin kuin mihin tahansa ruokaan ja erityisesti savustettua chiliä. Jos lammas ei kuulu lukijan pääsiäispöytään, tätä reseptiä voi soveltaa muihinkin paisteihin. Chilin tyyppi ei ole kriittinen tekijä tässä ruuassa, joten chilin kanssa voi soveltaa oman maun mukaan. Ainekset n. 2 kg lampaanpaisti 2 tl suolaa 1,5 tl rosmariinia 1,5 tl timjamia 5-10 valkosipulin kynttä 1.5 tl rouhittua mustapippuria 1 sitruunan… Lue lisää…

Helmikuun kuukauden resepti – Pakkaspäivän kasviswokki

Wokki lautasella

  Kasvisruoalla on jatkuvasti kasvava rooli ruokakulttuureissa ympäri maailman. Moniin klassikkoannoksiin kuten kasviswokkiin saa helposti lisää makua ja asennetta chilillä. Wokki on helppo valmistettava ja etenkin tuoreista vihanneksista tehtynä todella maukas ruoka. Wokkiin voi käyttää marinoitua tofua tai paprika-chilimaustettuja Valio MiFU® -maitoproteiinisuikaleita. Toki tämän voi tehdä myös lihalla, mutta keskitymme tässä kasvisversioon. Chiliksi suosittelemme tulisia chinense-lajin edustajia, joiden määrällä voi helposti hallita lopputuotteen tulisuutta. Mikäli tuoretta chiliä ei ole saatavilla,… Lue lisää…