Kesäkuun kuukauden resepti – Tuhdit chili-cheddarpihvit

Pihvit lautasella

Kesä on grillaamisen aikaa, ja chilithän sopivat grilliin monessa muodossa. Jauhelihapihvit ovat perinteinen tuote monessa kesäpöydässä, ja kesäkuun reseptissä niistä tuunataan ennenkuulumattoman herkullisia! Pihveihin (6 kpl) tarvitset: 700 g naudan jauhelihaa 3 tuoretta Jalapeñoa 1 sipuli 1 kananmuna 150 g cheddarjuustoa 20-30 g Poppamies Burgers & Ribs RUB-mausteseosta Tarvittaessa chilijauhetta Tilkka öljyä kuullottamiseen Laita jauheliha taikinakulhoon ja kaada sekaan RUB-mauste. Annostele RUB-maustetta 20-30 g sen mukaan, kuinka voimakkaan mausteiset ja… Lue lisää…

Toukokuun kuukauden resepti – Lihaisat munarullat chilillä

Rullat artikkelikuva

Toukokuu on monelle tulisen ruoan ystävälle viimeinen kuukausi ennen uutta tuoretta satoa. Kesäkuussa usein kypsyvät vuoden ensimmäiset chilit, jonka jälkeen tuoretta chiliä on saatavilla pitkälle syksyyn. Mikäli edellisen satokauden säilöttyjä tuotteita on vielä talven jäljiltä kaapissa, nyt on otollinen hetki käyttää ne pois uusien tuotteiden alta. Munakasrullat ovat tähän tarkoitukseen oiva ruokalaji, sillä niihin sopii lähes mikä tahansa säilötty chilituote. Chilituotteet voi sekoittaa joko munakaspohjaan ennen paistamista tai kääriä rullan… Lue lisää…

Kuukauden reseptin kevätextra – Savustetut possun posket

Valmista

Aloita hankkimalla possun poskia. Niitä saa hyvistä lihakaupoista, ruokatukuista ja luultavasti myös tilaamalla paikalliselta K-kauppiaalta. Poskista tulee parhaita savustamalla pitkään matalassa lämmössä esim. kamadossa mutta ne onnistuvat riittävän hyvin myös uunissa. Posket ovat sitkeää lihaa, joka tarvitsee pitkän kypsytyksen matalassa lämmössä, mutta ne palkitsevat varmasti maullaan. Tarvitset possun poskia sinappia, esim. Poppamiehen American Classic Yellow rubia, esim. Poppamiehen Burgers & ribs hyvää chilijauhetta suosikkisoosia Jos posket ovat pakastettuja, sulata ne… Lue lisää…

Chilien kylmänkestävyys

Hyvin kasvava Rocoto Montufar huhtikuussa kasvihuoneessa.

Juuri tähän aikaan vuodesta moni miettii, kuinka hyvin chilit kestävät kylmää. Tässä on lyhyt tietopaketti aiheesta. Mikään chili ei kestä pakkasta. Jotain äärimmäisiä poikkeuksia tosin on, mutta ne eivät koske keskivertokasvattajaa. Koska ulkona lämpötilassa on isoja eroja maanpinnan ja parin metrin korkeuden välillä sekä myös taivasalla ja suojassa, ei kannata ottaa riskejä pakkasen kanssa. Lajikkeittain lämpötila vaikuttaa suunnilleen alla olevilla tavoilla. Pakkasrajaa lukuun ottamatta mainitut lämpötilat eivät ole tarkkoja rajoja… Lue lisää…

Huhtikuun kuukauden resepti – Chilisima eli chima

Sitruuna ja chili

Koska chili sopii mihin vain, laitoimme sitä simaan. Tarkoitus ei ole tehdä överitulista vaan lisätä simaan pientä twistiä. Chilien valinta tähä ei ole nöpönnuukaa, mutta raikkaat baccatumit sopivat erittäin hyvin ja rocotojen pehmeä polte toimii aina. Tässä käytimme Lemon Dropia ja sekalaisia rocotoja. Ohje on melkein suoraan Dansukkerin fariinisokeripussista. Poikkeuksena on chilin lisäksi raastettu sitruunan kuori, joka tuo enemmän makua kuin pelkkä sitruunamehu. Chili voi olla tuoretta tai kuivattua. Jos käyttää… Lue lisää…

Maaliskuun kuukauden resepti – Pääsiäislammasta chiliyhdistyksen tapaan

Lammas annos

Pääsiäisen perinteenä on monilla lammas ja siihenhän voi soveltaa chiliä niin kuin mihin tahansa ruokaan ja erityisesti savustettua chiliä. Jos lammas ei kuulu lukijan pääsiäispöytään, tätä reseptiä voi soveltaa muihinkin paisteihin. Chilin tyyppi ei ole kriittinen tekijä tässä ruuassa, joten chilin kanssa voi soveltaa oman maun mukaan. Ainekset n. 2 kg lampaanpaisti 2 tl suolaa 1,5 tl rosmariinia 1,5 tl timjamia 5-10 valkosipulin kynttä 1.5 tl rouhittua mustapippuria 1 sitruunan… Lue lisää…

Helmikuun kuukauden resepti – Pakkaspäivän kasviswokki

Wokki lautasella

  Kasvisruoalla on jatkuvasti kasvava rooli ruokakulttuureissa ympäri maailman. Moniin klassikkoannoksiin kuten kasviswokkiin saa helposti lisää makua ja asennetta chilillä. Wokki on helppo valmistettava ja etenkin tuoreista vihanneksista tehtynä todella maukas ruoka. Wokkiin voi käyttää marinoitua tofua tai paprika-chilimaustettuja Valio MiFU® -maitoproteiinisuikaleita. Toki tämän voi tehdä myös lihalla, mutta keskitymme tässä kasvisversioon. Chiliksi suosittelemme tulisia chinense-lajin edustajia, joiden määrällä voi helposti hallita lopputuotteen tulisuutta. Mikäli tuoretta chiliä ei ole saatavilla,… Lue lisää…

Chilien idättäminen

annuumeja

Keskellä talven kylmyyttä on paras aikaa kaivaa esiin chilien siemenet ja aloittaa lämmin ja maukas chilikausi. Käymme tässä artikkelissa läpi idätyksessä huomioitavat asiat. Olemme aiemmin julkaisseet kaksi artikkelia taimikasvatuksesta, joten tässä käsitellään vain idättämistä. http://www.chiliyhdistys.fi/fi/vinkkeja-kevaiseen-taimikasvatukseen-osa-1/ http://www.chiliyhdistys.fi/fi/vinkkeja-kevaiseen-taimikasvatukseen-osa-2/ Kasvatusoloista ja lajista riippuen chilien esikasvatus kestää 2-4 kk ennen ulos tai kasvihuoneeseen siirtämistä. Chilien idätysaika on siis marras-joulukuusta maaliskuun alkuun. Pisimmän esikasvatuksen tarvitsevat rocotot, eli pubescens-lajin chilit, joiden idätysaika on marraskuun lopusta tammikuuhun…. Lue lisää…

Tammikuun kuukauden resepti – Lempeän tulinen gulassi

Gulassi kattila

Unkarilainen gulassi on kuin luotu talven kylmiin päiviin. Vaikka sen valmistusaika onkin jopa 4-5 tuntia, illallisella se todella palkitsee odottajansa. Chilillä höystettynä tästä herkullisesta liharuoasta tulee myös mukavasti lämmittävä ja entistäkin täyteläisemmän makuinen. Ruoka on pitkästä valmistusajasta huolimatta todella helppo tehdä, joten se sopii kaikentasoisille kotikokeille. Gulassin valmistamiseen tarvitset: 400 g naudan paistisuikaleita 2-4 tuoretta rocotoa 2 sipulia 2-4 valkosipulinkynttä 2 tl paprikajauhetta tai mietoa chilijauhetta 2 tl kuivattua oreganoa… Lue lisää…

Kuukauden reseptin jouluennakko – Chilinen glögi

Tässä on oiva glögin perusohje piparien kylkeen tai muuten vaan. Tavoitteena chilin käytössä ei ole maksimaalinen tulisuus vaan mukava lämpö. Mausteliemi 2l vettä chiliä 2 kanelitankoa 3 tähtianista 10 kardemumman siementä 30 kokonaista mausteneilikkaa pieni pala inkivääriä viipaleina (appelsiinin kuorta) (vaniljan siemeniä) Tarjoilun yhteydessä Mehua Alkoholia (sokeria) Puolikas tulinen chinense, esim Harold St. Bart´s tai Orange Habanero antaa mukavan lämmöntunteen. Jos haluaa oikeasti tulista glögiä, niin täytyy laittaa useampi vastaava…. Lue lisää…