Juuri tähän aikaan vuodesta moni miettii, kuinka hyvin chilit kestävät kylmää. Tässä on lyhyt tietopaketti aiheesta.
Mikään chili ei kestä pakkasta. Jotain äärimmäisiä poikkeuksia tosin on, mutta ne eivät koske keskivertokasvattajaa. Koska ulkona lämpötilassa on isoja eroja maanpinnan ja parin metrin korkeuden välillä sekä myös taivasalla ja suojassa, ei kannata ottaa riskejä pakkasen kanssa. Lajikkeittain lämpötila vaikuttaa suunnilleen alla olevilla tavoilla. Pakkasrajaa lukuun ottamatta mainitut lämpötilat eivät ole tarkkoja rajoja vaan suuruusluokkia. Nämä eivät missä tapauksessa ole optimioloja vaan karkeita alarajoja.
Annuumit
Kasvu alkaa hidastua, jos lämpötila on jatkuvasti alle 15 tai yöllä alle 10. Annuumeilla lämpötila ei vaikuta merkittävästi podien kokoon eikä lyhyt kylmä jakso heikennä satoisuutta ainakaan merkittävästi.
Baccatumit
Nämä käyttäytyvät suunnilleen annuumien tavoin. Parasta on pitää yölämmöt yli 10 ja päivällä yli 15, jotta kasvu ei kärsi. Myöskään baccatumeilla kylmyys ei vaikuta podien kokoon.
Chinenset
Kylmyys vaikuttaa eniten chinenseihin vaikka nekään eivät kuole yli nollan lämpötilassa. Satoisuus ja varsinkin podien koko pienenevät, jos yölämpötila on alle 15. Usein chinenset tuottavat alkukesällä puolukan kokoisia podeja vaikka kasvihuoneessa olisi lämmitys. Olennaista on lämpötila kukan hedelmöityksen aikana, eikä asia korjaannu korkealla lämpötilalla sen jälkeen.
Pubescensit eli rocotot
Koska rocotot ovat vuoristokasveja, ne sietävät selvästi parhaiten kylmää. Rocotoille ei ole merkittävää haittaa 5-10 asteen yölämpötilasta, eivätkä ne vaadi hyvään satoon korkeita yli 20 asteen päivälämpötiloja. Tämän vuoksi rocotot kasvavat ainakin Etelä-Suomessa hyvin ulkona kylminäkin kesinä.