Maaliskuun kuukauden resepti – Pääsiäislammasta chiliyhdistyksen tapaan

Lammas annos

Pääsiäisen perinteenä on monilla lammas ja siihenhän voi soveltaa chiliä niin kuin mihin tahansa ruokaan ja erityisesti savustettua chiliä. Jos lammas ei kuulu lukijan pääsiäispöytään, tätä reseptiä voi soveltaa muihinkin paisteihin. Chilin tyyppi ei ole kriittinen tekijä tässä ruuassa, joten chilin kanssa voi soveltaa oman maun mukaan. Ainekset n. 2 kg lampaanpaisti 2 tl suolaa 1,5 tl rosmariinia 1,5 tl timjamia 5-10 valkosipulin kynttä 1.5 tl rouhittua mustapippuria 1 sitruunan… Lue lisää…

Helmikuun kuukauden resepti – Pakkaspäivän kasviswokki

Wokki lautasella

  Kasvisruoalla on jatkuvasti kasvava rooli ruokakulttuureissa ympäri maailman. Moniin klassikkoannoksiin kuten kasviswokkiin saa helposti lisää makua ja asennetta chilillä. Wokki on helppo valmistettava ja etenkin tuoreista vihanneksista tehtynä todella maukas ruoka. Wokkiin voi käyttää marinoitua tofua tai paprika-chilimaustettuja Valio MiFU® -maitoproteiinisuikaleita. Toki tämän voi tehdä myös lihalla, mutta keskitymme tässä kasvisversioon. Chiliksi suosittelemme tulisia chinense-lajin edustajia, joiden määrällä voi helposti hallita lopputuotteen tulisuutta. Mikäli tuoretta chiliä ei ole saatavilla,… Lue lisää…

Chilien idättäminen

annuumeja

Keskellä talven kylmyyttä on paras aikaa kaivaa esiin chilien siemenet ja aloittaa lämmin ja maukas chilikausi. Käymme tässä artikkelissa läpi idätyksessä huomioitavat asiat. Olemme aiemmin julkaisseet kaksi artikkelia taimikasvatuksesta, joten tässä käsitellään vain idättämistä. http://www.chiliyhdistys.fi/fi/vinkkeja-kevaiseen-taimikasvatukseen-osa-1/ http://www.chiliyhdistys.fi/fi/vinkkeja-kevaiseen-taimikasvatukseen-osa-2/ Kasvatusoloista ja lajista riippuen chilien esikasvatus kestää 2-4 kk ennen ulos tai kasvihuoneeseen siirtämistä. Chilien idätysaika on siis marras-joulukuusta maaliskuun alkuun. Pisimmän esikasvatuksen tarvitsevat rocotot, eli pubescens-lajin chilit, joiden idätysaika on marraskuun lopusta tammikuuhun…. Lue lisää…

Tammikuun kuukauden resepti – Lempeän tulinen gulassi

Gulassi kattila

Unkarilainen gulassi on kuin luotu talven kylmiin päiviin. Vaikka sen valmistusaika onkin jopa 4-5 tuntia, illallisella se todella palkitsee odottajansa. Chilillä höystettynä tästä herkullisesta liharuoasta tulee myös mukavasti lämmittävä ja entistäkin täyteläisemmän makuinen. Ruoka on pitkästä valmistusajasta huolimatta todella helppo tehdä, joten se sopii kaikentasoisille kotikokeille. Gulassin valmistamiseen tarvitset: 400 g naudan paistisuikaleita 2-4 tuoretta rocotoa 2 sipulia 2-4 valkosipulinkynttä 2 tl paprikajauhetta tai mietoa chilijauhetta 2 tl kuivattua oreganoa… Lue lisää…

Kuukauden reseptin jouluennakko – Chilinen glögi

Tässä on oiva glögin perusohje piparien kylkeen tai muuten vaan. Tavoitteena chilin käytössä ei ole maksimaalinen tulisuus vaan mukava lämpö. Mausteliemi 2l vettä chiliä 2 kanelitankoa 3 tähtianista 10 kardemumman siementä 30 kokonaista mausteneilikkaa pieni pala inkivääriä viipaleina (appelsiinin kuorta) (vaniljan siemeniä) Tarjoilun yhteydessä Mehua Alkoholia (sokeria) Puolikas tulinen chinense, esim Harold St. Bart´s tai Orange Habanero antaa mukavan lämmöntunteen. Jos haluaa oikeasti tulista glögiä, niin täytyy laittaa useampi vastaava…. Lue lisää…

Kuukauden reseptin jouluennakko – Rocotolla tuunatut piparkakut

piparit pellillä

Chiliyhdistys alkaa julkaista tammikuussa Kuukauden reseptejä, joiden tarkoituksena on esitellä chilien monipuolista käyttöä ruuanlaitossa ja leivonnassa järkevällä tavalla maku edellä. Avaamme pelin jouluennakolla, jossa on mitäs muutakaan kuin piparkakut ja glögi. Tällä ohjeella teet piparkakkuja, jotka muistaa koko suku, kun tarjoilet niitä jouluna. Sopivalla rocoton määrällä polte on mukavan pehmeä lämpö, joka ei hyökkää päälle. Lisäksi ohje on vuosikymmenien aikana parhaaksi mahdolliseksi todettu. Näiden teko vie jonkin verran aikaa, mutta… Lue lisää…

Pikkujoulut ja vuosikokous

Tervetuloa Chiliyhdistyksen pikkujouluihin ja vuosikokoukseen 18. ja 19. marraskuuta! Pidämme pirskeet Knuutilan kartanolla Nokialla, jossa on tarjolla laadukasta BBQ-ruokaa, riittävästi chiliä ja hyvää seuraa. Juhlapaikalla on yksin meidän käytössä Väenpirtti ja Aittahotelli, jossa on majoitustilaa tarvittaessa noin 30 hengelle. Ilmoittatuminen on päättynyt. Mahdollisia peruutuspaikkoja voi kysellä sähköpostitse. Tilaisuus alkaa lauantaina noin klo 12 ja jatkamme juhlintaa sunnuntaille. Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous on lauantaina 18.11. klo 15. Tapahtuma on pitkälti vapaamuotoinen, eikä kellonaikoja ole muulle kuin vuosikokoukselle… Lue lisää…

Kysely jäsenlehdestä ja Chilifestit

Viimeisin jäsenlehti ilmestyi keväällä ja seuraavan valmistelu alkaa pian. Sitä silmällä pitäen päätimme kysyä teiltä, mitä mieltä olette lehdestä ja mitä toivotte seuraavalta. Tässä linkki kyselyyn: https://goo.gl/forms/4COfeI2gErHQckaJ3 Chilifestit ovat ihan nurkan takana kahden viikon päästä 18.-20.8. Tampereella on taas luvassa enemmän tulta ja makua kuin missään muussa kesätapahtumassa. Jos haluat olla mukana tekemässä festejä, kaipaamme edelleen vapaaehtoisia työntekijöitä monenlaisiin tehtäviin festialueella. Vapaaehtoiset saavat ilmaiseksi maukasta ruokaa. Ilmoittatumiset osoitteeseen chilifest.finland(a)gmail.com

Ravintolapäivä ja muuta toimintaa lauantaina 20.5.

Viime hetken tiedote! Chiliyhdistyksen Uudenmaan väki pitää ravintolapäivänä jo tutuksi tullutta Cafe Capsicum -kahvila-ravintolaa Kalliossa osoitteessa toinen linja 27. Huomiona, että olemme eri puolella taloa kuin aiemmin. https://www.facebook.com/events/208883872960054/ https://beta.njomnjom.com/events/234 Lisäksi yhdistyksen aktiivi Kuisma Björnman on Puutarhanikkarien myymälöissä Chilipäivät-tapahtumassa opastamassa chilin kasvatuksessa ja käytössä. CHILIPÄIVÄT 20.-21.5.